Divorțul la notar: tot ce trebuie să știi


27.02.2015

Unul dintre elementele de noutate aduse de codul civil, a fost acela ca divortul nu mai este deferit in totalitate instantei de judecata, oferind partilor posibilitatea sa desfaca casatoria si pe cale administrativa sau prin procedura notariala.

Divorțul la notar: tot ce trebuie să știi

Divortul la notar presupune o procedura care se poate desfasura in cazul in care sotii sunt de acord cu divortul si cu numele pe care il vor purta dupa desfacerea casatoriei.

Conditii ale divortului prin procedura notariala

In cazul in care au copii minori nascuti din casatorie sau din afara acesteia ori adoptati, acestia pot urma procedura notariala daca se realizeaza acordul cu privire la urmatoarele aspecte:

  • exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti;

  • stabilirea locuintei copiilor dupa divort la unul dintre fostii soti;

  • modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii;

  • stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.

Acordul sotilor cu privire la toate aspectele care tin de copiii lor minori, se stabileste de catre soti in baza unei conventii autentificate de catre notar.

Competenta

Pentru solutionarea cererii de divort, este competent orice birou notarial situat in circumscriptia judecatoriei unde s-a incheiat casatoria sau se afla ultima locuinta comuna a sotilor, aceasta din urma fiind dovedita pe baza actelor de proprietate, contracte de comodat sau de inchiriere ori a declaratiei autentice a sotilor din care sa rezulte care a fost ultima locuinta comuna. In cazul Municipiului Bucuresti este competent orice notar public din circumscriptia Tribunalului Bucuresti.

Procedura si actele necesare divortului

Pentru a solutiona cererea de divort, sotii trebuie sa se prezinte personal cu actele de stare civila in original, respectiv certificatele lor de nastere, certificatul de casatorie, care va fi retinut de catre notar pana la solutionarea cererii, certificatele de nastere ale copiilor, daca este cazul, si actele care dovedesc ultima locuinta comuna. Cererea se poate depune la notarul public si prin mandatar cu procura autentica, insa la pronuntarea divortului acestuia sotii trebuie sa fie prezenti personal.

Dupa primirea cererii si verificarea Registrului National al Cererilor de Divort, daca partile nu au mai inregistrat cererea de desfacere a casatoriei la un alt birou notarial sau la starea civila, notarul acorda un termen de reflectie de 30 de zile. In cazul divortului cu minori, in acest termen se solicita , Autoritatii Tutelare competente, de la ultimul domiciliu comun al sotilor, intocmirea raportului de ancheta sociala, prin care acesta se va pronunta asupra conventiei parintilor in raport cu interesul copiilor. In cazul minorilor cu varste de peste 10 ani, notarul public ii audiaza in prezenta parintilor si intocmeste un proces verbal de audiere.

In cazul in care sotii staruie in cererea de divort la sfarsitul termenului de reflectie, notarul public admite cererea si emite certificatul de divort, pe care il va comunica serviciului de stare civila unde a fost incheiata casatoria pentru a face mentiunea desfacerii casatoriei si Directiei Informatizate a Persoanei.

In situatia in care sotii, dupa depunerea cererii de divort nu mai staruie pentru desfacerea casatoriei sau raportul de ancheta sociala constata ca intelegearea parintilor cu privire la locuinta minorului si exercitarea in comun a drepturilor parintesti nu este in interesul minorului, ori vreunul dintre soti a decedat sau notarul public se afla in imposibilitatea audierii minorului, notarul public respinge cererea de divort prin incheiere.

Divortul la notar: concluzii

In cazul casatoriilor incheiate sub regimul comunitatii legale de bunuri, la momentul desfacerii casatoriei, comunitatea de bunuri inceteaza, acestia ramanand in coproprietari in devalmasie, pana la stabilirea cotei parti ce revine fiecaruia. Aceasta operatiune se poate realiza prin lichidarea regimului comunitatii de bunuri, iar atribuirea in mod distinct a bunurilor, precum si regularizarea datoriilor, se pot realiza prin partaj voluntar (notarial) sau judiciar.

Divortul incheiat la notar, prin acordul partilor, este o solutie moderna si discreta de rezolvare a acestei proceduri, partile beneficiind de confidentialitate si de suport legal din partea notarului public instrumentator.

Se încarcă